Jdi na obsah Jdi na menu
 


Náboženství a Církev » slavnost Ježíš Kristus je Král

 

Na dnešní den Církev ustanovila

Slavnost Ježíše Krista Krále

Jak k tomu došlo? Technicky vzato vyhlásil ji papež Piux XI. 1925 ve své encyklice Quas Primas (=Ve svém prvním listě... začíná encyklika v českém překladu).

„Král“ byl v židovském a orientálním pojetí ten, kdo moudře a mocně vládl. Zemi, kterou vlastnil, vedl k rozkvětu a zaručoval jí bezpečnost vnější i vnitřní. Byl nejvyšším zákonodárcem a soudcem - zajišťoval spravedlnost a právo a to i chudým a bezbranným...

Žádné království z tohoto světa, žádný král ani žádná vláda neřeší úplně a s konečnou platností osud jednotlivého člověka. I ten nejlepší vládce se snaží zlo jen omezit a úděl člověka o něco vylepšit...

Mesiáš = Pomazaný = Král. To je pojetí Židů. Proto nepřijali za svého Krále Ježíše Nazaretského, toho ukřižovaného, protože "smrt na dřevě" je v jejich očích tou největší potupou.

A jak Jej chápou křesťané? On stvrdil Svou královskou vládu Křížem. „Regnavit a ligno Deus.“ Ježíš Kristus vládnul skrze dřevo Kříže. Jako člověk je Ježíš Kristus v rodové linii židovského krále Davida. 

Mocnosti zla budou bojovat s Beránkem, ale Beránek je přemůže, protože je Pán pánů a Král králů; ti, kdo jsou s ním, jsou povolaní a vyvolení a věrní. (Zj 17,14)

 

 

hubert_van_eyck_023-1-.jpg

 

 

 

 

Jeho Království nepochází z tohoto světa. Je to Království Lásky; království, které nechce konkurovat žádným pozemským vládcům; království, jehož hranice procházejí lidskými srdci. Toto království dojde mezi lidmi svého definitivního naplnění při Ježíšově návratu ve slávě na konci časů.

Amen. Amen. Amen.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ ≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Podívejte se také, jak jsme tuto slavnost dnes 24.11.2013 slavili v Praze - Nebušicích

https://janjosefpospisil.estranky.cz/clanky/aktuality-farnosti-nebusice-6.html#zalozka6

 

kristus-kral.jpg

Máme tady pár fotografií a videoklipů, jakož i hudební doprovod hostujícího dětského sboru JOSEF a varhan v podobě Truvérské mše od Petra Ebena ze dne 24.11.2013.

 

https://janjosefpospisil.estranky.cz/clanky/aktuality-farnosti-nebusice-6.html#zalozka6

 

nastenka-truverska-mse-eben.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář