Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční poselství Jeho excelence Michele arcibiskupa Monreale † řádu svatého Lazara

18. 12. 2014

Vojenský a špitální řád svatého Lazara Jeruzalémského v Americe.
11. prosince 2014

 

Vaše Excelence, drazí spolubratři a spolusestry,

naše historie neočekává nejistou budoucnost, která by nás naplňovala obavami, ale čeká na příchod Krista, který nás naplní nadějí. Chcete-li čekat na Pána, budeme muset být aktivní, a ne zahálčiví, budeme muset být svatí, a ne zkažení, budeme muset být ochotni pomoci, a ne uzavřeni v našem vlastním sobectví a soběstačnosti.

Nebudeme čekat nadarmo, ale budeme mít na mysli vzpomínku na Toho, který přišel v průběhu tajemství Vánoc, na jejichž oslavu se nyní chystáme, a jistotu přítomnosti Krista, který kráčí vedle nás a říká nám, že "Naše vykoupení se blíží" (Lukáš, 21, 28).

Příchod Krista je vždy bezprostřední a vyžaduje naši neustálou obezřetnost, stejně jako veselou povahu. Nyní je čas, abychom se povznesli nad sobectví a lenost, a nečekali nic z naší vlastní představivosti, ale očekávali někoho zcela nového: Ježíše Krista, naději světa.

V případě, že Pán přijde, jsme povoláni se s Ním setkat. Advent je velmi vhodné liturgické období k probuzení v nás křesťanech svědomí naší misijní odpovědnosti.

Tváří v tvář s jistotou, že budeme muset stanout před Pánem, který nás bude soudit ve své lásce, nemůžeme žít šílený a banální život, který se skládá z rozptylování, který nám odvádí pozornost na úniky, který nás odcizuje, sterilních akcí a zbytečných diskusí. Jsme povoláni překonat chlad, kompromis a nerozhodnost.

Stále je tu spravedlnost k nalezení, nemoc k léčení, chudoba ke zmírnění. Jsme povoláni, abychom náš svět zanechali v lepším stavu, než v jakém jsme ho našli.

Tento Advent jsme povoláni ke sjednocení v modlitbě za naše bratry a sestry ve Víře, kteří žijí v muslimských oblastech Iráku, Sýrie, Indonésie a Afriky, a jsou diskriminováni, je jim zakazováno se modlit, jsou pronásledováni, popravováni nebo nuceni uprchnout teroru a zachránit si holý život, jejich kostely jsou vypalovány, jejich města zničena, jsou zbavováni lidských práv, oloupeni, a to vše s lhostejností vlád a civilních orgánů v Evropě.

Kéž Pán/Hospodin, který dnes přichází a Syn člověka, který se vrátí na konci času, nám pomáhá vidět vše z hlediska Jeho konečného cíle, a dej nám sílu, abychom byli bdělí v čekání a vytrvalí v modlitbě, pracovití v charitě, a abychom byli připraveni každý den k pokání a abychom byli svědky Dobrých zpráv/Evangelia o Boží lásce pro všechny.

Monreale 30.listopadu 2014

Michele Pennisi arcibiskup Monreale,
Církevní/duchovní Velkopřevor svatého/posvátného Vojenského špitálního řádu svatého Lazara

Arcivescovo di Monreale MONS. Michele PENNISI

 

Aktuální statistiky Arcibiskupa Michele Pennisi česky:

http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bpennisi.html

 

 

Čeští a slovenští poutníci "Po stopách svatého Pavla" na Sicílii 2013, fotky tady:

https://janjosefpospisil.estranky.cz/clanky/po-stopach-sv.-pavla-2013.html

Poutní fotky ze dne:

5.10. Palermo (Sicílie), Monreale, ubytování v Calamonaci (rodinné domky)

http://juanjoserapido.rajce.idnes.cz/5.10._Palermo_Sicilie_%2C_Monreale%2C_ubytovani_v_Calamonaci_rodinne_domky/

+videa 5.10. 005 006 007 008 009 010 011 012 013 015 024 025 027 028 035 036 046 049 064 066 067 068 069 071 082

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář